ANATOMIJA TIJELA PDF

anatomical position (An”ua-tom’u1-kal) uspravno tijelo stajalište sočima of its organs. anatomija (UA-nat’uo-ja) grana znanosti bavi strukturom tijela i. anatomija ljudskog tijela. 10 likes. Book. anatomija ljudskog tijela. Book. 10 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get started.

Author: Mogami Tora
Country: Solomon Islands
Language: English (Spanish)
Genre: Photos
Published (Last): 1 March 2018
Pages: 12
PDF File Size: 12.80 Mb
ePub File Size: 15.25 Mb
ISBN: 209-1-84597-666-8
Downloads: 29942
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Galar

Motion na Wikimedia Commonsu.

Stopalo je pes i pedalna regijaa tabani plantarna ili tabanska regija. Commons ima datoteke na temu: Gray’s anatomy for students, 3rd Edition. Posterior and Anterior View iz izdanja od Na drugim projektima Wikimedia Commons. Ovi standardi su usvojeni da bi se izbjegla zabuna. S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Naprimjer, depresijski pokret na automobilske pedale ili stajanje na prstima se mogu opisati kao plantarne fleksije. Prefiks hiper- se ponekad dodaje ispred normalnih granica, kao tjiela hipermobililnosi zglobova ]], hiperfleksija iliu hiperekstenzija.

  COMMAX CDV-70AM PDF

Ljudsko tijelo – Wikipedia

Pristupljeno November 16, Abdukcija and addukcija se anxtomija na pokrete koji pomjeraju strukturu od ili ka centru tijela.

U terminima anatomije, tijelo se dijeli na regije. Preuzeto iz ” https: Gray’s anatomy for students.

Adukcija zgloba se zove ulnarno odstupanje. Supinacija podlaktice nastaje kada se ona ili dlan rotiraju prema vani. Inverzija i everzija se odnose na pokrete koji naginju tabane od everzija ili prema inverzija centralnoj liniji tijela.

Termini elevacija i depresija se odnose na kretanje iznad i ispod horizontale. Pokreti su klasificirani prema anatomskoj ravni.

Anatomska terminologija

Nauka o kretanju je poznata kao kineziologija. Pristupljeno November 16, Naprimjer, ekstenziju podlaktice obavlja triceps kao agonist i biceps kao antagonist koji kontrakcijom obavlja fleksiju u odnosu na isti zglob.

Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Openstax college at Connexions. Moore’s Clinically Oriented Anatomy. Iz tog razloga, koriste se dolje navedeni izrazi:. Textbook of physical diagnosis: Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti naatomija istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti.

  AWON OWE YORUBA PDF

Federecija Bosne i Hercegovine — Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 30 septembar u Posteriorni i anteriorni izgled Parts of the Human Body: Balerinademonstrira plantarnu fleksiju stopala. Istezanje kuka ili pomjeranje ramena ruku ili unazad nogu. Sir Henry Morrisove Human Anatomy. Openstax college at Connexions.