JURNAL PENDERAAN FIZIKAL KANAK-KANAK PDF

PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: Fenrizragore Mazuzilkree
Country: Philippines
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 10 October 2013
Pages: 366
PDF File Size: 14.75 Mb
ePub File Size: 15.72 Mb
ISBN: 979-4-98573-217-5
Downloads: 17086
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kajijar

Kanak-kanak bermain jongkang-jongket dengan cara yang betul dan bilangan kanak-kanak seimbang di kedua-dua belah.

Pendidik membina keyakinan diri kanak-kanak dan memuji hasil seni kanak-kanak. Kanak-kanak membasuh tangan dan kaki menggunakan sabun selepas bermain pasir. Kanak-kanak beredar ke ruang aktiviti bebas untuk berehat selepas makan. Perlu ada orang dewasa mengawasi setiap kumpulan kanak-kanak yang sedang tidur.

Pendidik peka dengan keadaan kesihatan dan alahan kanak-kanak. Pendidik bermain bersama kanak-kanak, memberi ransangan dan galakan untuk mereka meneroka dan bergembira bermain pasir.

  HEROPHILUS THE ART OF MEDICINE IN EARLY ALEXANDRIA PDF

Pondok atau playhouse berada dalam keadaan teratur, kemas dan selamat. Alas Senaman Weplay Exercise Mat. Peti sejuk Cerek elektrik Sinki bersih dan rak pengeringan pinggan mangkuk. Terdapat prosedur rawatan khas untuk bayi dan kanak-kanak yang sakit dan bilik sakit disediakan untuk mereka. Kanak-kanak mencuci tangan dan kaki dan beratur dengan baik untuk masuk ke dalam bangunan.

Kanak-kanak memakai kasut dan pakaian ganti sebelum keluar. Kanak-kanak membersihkan tempat makan, membasuh tangan, mulut dan mengelap tangan dengan tuala.

Items where Author is “Muhd Khairi O., ” – UKM Journal Article Repository

Makanan disediakan mengikut menu yang telah ditetapkan. Selepas aktiviti, kanak-kanak dipastikan mencuci kaki dan tangan dan berbincang tentang apa yang telah dilihat.

Kanak-kanak mengeluarkan pakaian ganti. Kanak-kanak diberikan masa yang cukup untuk bermain sendiri mainan yang disukainya. Pendidik mengintegrasikan muzik, nyanyian, tarian dalam aktiviti pergerakan kreatif. Prosedur keselamatan dan kesihatan di kawasan permainan luar dipatuhi. Pendidik membantu kanak-kanak membasahkan seluruh anggota badan.

Pendidik mengasingkan kanak-kanak lelaki dan perempuan.

MyJurnal – Malaysian Citation Centre

Kanak-kanak membaca doa lepas makan setelah semua kanak-kanak selesai makan. Kanak-kanak beratur mengikut kumpulan dan mencuci tangan. Kebersihan Diri Bayi dan Kanak-kanak.

  HOGG JEZYK NIEMOWLAT PDF

Air dalam kolam sentiasa ditukar setiap 2 jurnql. Pendidik memastikan kebersihan kuku, rambut, telinga, gigi dan hidung kanak-kanak.

Sistem PERMATA Q

Pendidik menunggu bersama kanak-kanak. SP1 terdiri daripada perkara-perkara berikut: Bahan pencuci bilik air diletak di tempat yang selamat, jauh dari kanak-kanak. Pendidik menukar lampin bayi sekurang-kurangnya tiga kali atau lebih mengikut keperluan. Mempunyai alat pemadam api yang belum tamat tempoh dan diletakkan di tempat yang sesuai.

Kanak-kanak tidak mengunakan hot shower tanpa pengawasan orang dewasa. Pendidik memastikan kanak-kanak menggunakan ubat gigi, memberus gigi, berkumur dan mencuci mulut dengan betul, kemudian menyimpan berus gigi di tempat asal. Pendidik mengesan minat kanak-kanak daripada aktiviti main bebas mereka.

Lebihan makanan tidak disimpan semalaman untuk diberi semula kepada kanak-kanak.